Holland
A holland tanfolyam elég intenzíven kezdődött, és még intenzívebben folytatódott. A rendszer abból áll, hogy hétfőn és csütörtökön este van óra, minden órára a következő 1-2 leckét kell megtanulni a könyvből. Ha van valami számonkérés, akkor csak 1-et, ha nincs 2-őt. Az órák 60 percesek, van 2 kedves tanárnő, egyik hétfőn, másik csütörtökön, és 60 percen keresztül beszélgetünk az éppen aktuális leckék anyagáról. Témák szerint vannak a leckék, például utazás, bevásárlás, orvos, iskola, nyelvtanulás, stb. A csoportban 17-en kezdtünk, most a vége felé olyan 12-13-an maradtunk. Van izlandi, brazil, hongkongi, lengyel, indiai csoporttársam. A beszélgetések tényleg hasznosak, olyankor jön rá az ember, hogy mennyi szóra nem emlékszik, és ilyenkor jobban megjegyzi, ha végre valaki kisegíti vele. Az utóbbi 5 csütörtökön tesztet is írtunk, volt 3 hiányzó szó kitöltős, a leckék szövegéből, ezeken olyan 65% körül teljesítettem, és volt 2 önálló fogalmazós, ezeken olyan 70% körüli eredményt értem el.
A gondok a számítógépes tesztekkel vannak. Az a rendszer, hogy minden óra előtt/után, plusz kedden délután lehet próbálkozni, de ha nem sikerül az éppen aktuális teszt, akkor csak 1 óra múlva lehet újra megpróbálni. A teszt abból áll, hogy az adott leckéből egy kb 10 mondatos részt fejhallgatón meghallgat az ember először egyben, majd mondatonként, és le kell gépelni, amit hall az ember (vagy amit fejből megtanult). A program megszámolja a hibátlanul leírt szavak számát, és minden leckéből 80% ot kell elérni, különben nem enged tovább. A program hihetetlenül buta, például a számokat nem ismeri fel leírva, csak számként, a külföldi nevek helyesírását is csak 1 féle képen ismeri (ha a kínai nevet Lie-nek írták a programozók, akkor a Li nem elég), viszont a szavak sorrendje meg nem számít. Ha egy szóban elütsz egy betűt, az egyből 0. Nem ecsetelném tovább a hibákat, a lényeg az, hogy az én nem túl jó magolós memóriámmal képtelenség átmenni a teszten. Nem viccelek, de körülbelül 15 alkalommal értem el 75% és 79% közötti eredményt. Elképesztő módon demoralizáló. Ennek következményeként a jövő hét végére a 21. leckéig kéne eljutni, és most valahol a 12. környékén állok. Még nem tudom pontosan mi lesz a kreditekkel, lehet, hogy kapok valami esélyt javítani, lehet, hogy nem kapom meg őket.
Amúgy ezt leszámítva tök sokat megértek már a hollandból, kb 500 szavas a szókészletem 6 hét alatt, és ezzel már egész érthetőek a hétköznapi holland szövegek. A kudarcok ellenére ez azért jó érzéssel tölt el.
Munkakeresés
A gyakorlatom lehetősége az eddigi cégnél kezd nagyon bűzleni, annyira halott az ügy, és hétfőn este annyira berágtam már mindenre, hogy update-eltem a CV-met, és elküldtem 15 holland cégnek. Azóta ez a szám már 23-nál jár. Ez a szám már egy jelentős részét lefedi a holland építőipari cégeknek, mondhatni reprezentatív. Az eredmény eddig a következő: 1 db meghívás egy meetingre Hágába (Chicago Bridge & Iron), 3 db még gondolkodunk rajta email (IV-Groep, Ballast Nedam, SBM Offshore), 6 db "köszönjük, hogy érdeklődik a cégünk iránt, sajnos nincs megfelelő állásunk számára, sok sikert a jövőben" sablon email. A többi még nem válaszolt, kb 3-4 választ remélek még. Amúgy a listát egy "állásbörzés" kiadvány áttanulmányozása, néhány meglévő névjegykártya, Google, és Richard segítségével állítottam össze.
Egy kis lazítás
2 héttel ezelőtt Giulio olasz évfolyamtársam meghívott néhányunkat Rotterdamba a lakására egy vasárnapi ebédre. Az ebéd nagyon jól sikerült, a menü a következő volt. Előételnek héjában pirított garnélarákok citromos-'valami fura zöld növény' ízesítéssel, majd igazi Giulio által kézzel készített spagetti tésztából főzött tejszínes-gombás spagetti vörösborral kísérve. Hihetetlen jó volt végre egy finomat enni, rendes otthoni vasárnapi ebéd hangulata volt a dolognak. Ki is találtuk, hogy nem hagyjuk abba, és minden héten/kéthetente valaki főz a társaság számára. A társaság amúgy görög, olasz, amerikai, hondurasi, még egy görög és magyar tagokból állt. A következő főzést én vállaltam, most vasárnap fogok főzni. A menüre a voksokat előszeretettel várom kommentben! Előételnek még nincs ötletem, a főételnek én marhapörköltre gondoltam általam készített nokedlivel, csemegeuborkával, és vörösborral.
Hongaarse Filmdagen Delft
Van Delftben egy művészmozi, a Filmhuis Lumen, és a múltkor láttam, hogy az egyik plakátjukon magyar filmnapokat hirdettek. Nemrég kiderült, hogy ez abból áll, hogy most csütörtöktől vasárnapig minden este lesz egy magyar film. Na szóltam gyorsan Orsinak is, és elmentünk a nyitóelőadásra. A következő filmeket játszák vasárnapig: Vranik Roland: Adás, Dettre Gábor: Tabló, Szabó Simon: Papírrepülők, Bollók Csaba: Iszka utazása. Ma az Adás volt soron. Annyira nem jött be a film, de a képek (Pohárnok Gergely tényleg jól csinál valamit) nagyon szépek voltak. Bár a film nem volt maradandó, de az élményért mindenképp megérte elmenni. Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor 11.-ben minden héten művészmoziba jártunk: 90 perc belassult kikapcsolás, szép képek, "celluloid-szag", a mindennapi gondok elfelejtése. Számomra még mindig ez a legjobb stresszoldás, én ilyenkor tudok igazán kikapcsolódni. Egyszóval nagyon jól éreztem magam.
A vetítés után jött a ráadás. Kint a mozi előterében magyar borkóstolóval vártak minket, lelkes 20 fős közönséget. A borokat egy amszterdami illetőségű holland hölgy számította, akinek van egy kis importcége, és az egészbe akkor kezdett bele, amikor vett egy kis szőlőst Magyarországon, és megszerette a magyar borokat. Kicsit beszélgettünk vele, és kiderült, hogy kb 10-13 borászatot képvisel itt, és próbálja népszerűsíteni a borainkat. A hölgyön kívül sikerült szóba állnunk az egyetlen celebbel, aki jelen volt, méghozzá Dettre Gábor filmrendezővel, akit a szervezők hívtak meg a Filmnapok színvonalát erősítendő. Nagyon érdekes volt a beszélgetés, ami úgy kezdődött, hogy megszólítottam, hogy ugye ön egy rendező úr, és mikor bemutatkozott, és megkérdezte ki vagyok, először nem értette, hogy én is magyar vagyok. Mikor rákérdeztem, hogy mégis miből gondolta ezt, közölte velem, hogy hát olyan akcentussal szólítottam meg, hogy hollandnak hitt!! Ezután elcseverészünk még pár dologról. Nagyon érdekes fazon, tipikus filmes, minden megnyilvánulása erre utal. Valamiért minden igazi filmes, akivel eddig szóba elegyedtem ugyanazokat a témákat hozza fel azonnal. 20 perc alatt végigtárgyaltuk, hogy ő dolgozott ám Amerikában is, nem szereti az amerikai filmgyártást, a saját filmjeiről az első jelzője az volt, hogy "hát igen végülis elég kemény filmeket csinálok", majd áttértünk a művészet lényegére, ami a "saját magad megtalálása" valamit "az a lényeg, hogy önmagadnak ne hazudjál", és "ez nehéz" frázisok ragozása volt. Ezután még felhozta példának, hogy egyszer kórházba került, az orvosok azóta sem tudják mi volt a baja, a tünet az volt, hogy mindent elfelejtett 3 órán keresztül, semmire nem emlékezett, "de én nem használok drogokat, még alkoholt sem (egy pohár bor volt a kezében), nem tudom mitől lehetett" és amikor magához tért nagyon félt, de olyan megvilágosodása volt, hogy szerinte a 3 óra alatt tényleg a valódi énje jelent meg a felszínen. Ja és hogy ebből milyen klassz filmet lehetne csinálni :)
Egyszóval nagyon érdekes alak a Filmrendező úr, de sajnos mennie kellett, majd elköszönéskor azzal búcsúzott, hogy jelöljük be facebookon.
Ételnek valami káposztás dolgot ajánlanék, a káposzta az többé-kevésbé védjegyszerűen magyar dolog is asszem. Mondjuk a konyháról fogalmam sincs természetesen. A szilvás gombóc nemzetközi ismertségét nem tudom, de most ennék :)
VálaszTörlésDettre-filmet még nem láttam, sőt egyet sem az említettek közül. De az Iszka utazása állítólag jó.
előtelnek kőrözöttet ajánlok ha tudsz jó pirospaprikát meg vöröshagymát szerezni, vagy tojáskrémet (tojás tejföl majonéz só bors vmi zöld összeturmixolva), vagy libamájat lilahagymával, ha tudsz venni.
VálaszTörlésez a csávó meg egy idiótának tűnik. :)
Előételnek:
VálaszTörlésSüssél néhány (3-4) sűrűbb tésztájú palacsintát.
tészta: 20 dkg liszt 2 tojás, csipet só, 2 kanál olaj, víz (viszonylag sűrű legyen) + összekeverés után 20 perc várakozás (ilyenkor a liszt szemek duzzadnak)
Süsd ki, de nagyon vastag ne legyen. Utána melegen (üresen) tekerd fel, hogy így hűljön ki.
Töltelék: fele túró, fele juhtúró, sok zöldfűszer (snidling, petrezselyem, ami van) 1-2 kanál tejföl és keverd sűrűre.
Töltelékkel a palacsintát megkened és feltekered. Fóliába tekerve hűtőbe teszed.
Vendégek érkezése előtt a palacsintákat 1,5-2 cm darabokra vágod és tányérra lapjára teszed. (Díszítés esetleg fantázia kérdése. Pl. fél olajbogyó)
Jó ötlet a marhapöri, és mivel az elég nehéz étel, és a magyar konyhában sokféle leves van, szerintem leves legyen inkább előételként vagy helyett, valami könnyű (ne babgulyás :D)
VálaszTörlésÉs desszertnek meg mondjuk madártej.
A sertéspörkölt sokkal egyszerűbben elkészül és pont akkora siker. Én Bálint ötletére szavazok, mert gyorsan megvan. Hogy én is mondjak valami okosat.
VálaszTörlés